BMS-IL the Israeli Butterfly Monitoring Scheme

סקר פרפר כחליל הגליל - מאי 2017



Apharitis cilissa

הסקר יוזם הוזמן ומומן ע"י רשות הטבע והגנים (רט"ג, דותן רותם – אקולוג שטחים פתוחים)
ביצוע וניהול הסקר (לוגיסטיקה, הפעלת מתנדבים, תוכנה וניהול נתונים, תצפיות בשדה): ישראל פאר
תכנון, הנחייה, ניתוח נתונים וכתיבת הדו"ח: ד"ר גיא פאר
תמיכה וסיוע מקצועי: דובי בנימיני - אגודת חובבי הפרפרים, ד"ר רון פרומקין
תקופת הסקר: מאי יוני 2017

השתתפו בסקר (סורקים בשטח):
דובי בנימיני, ישראל פאר, גיא פאר, רון פרומקין, רחלי שוורץ-צחור, מאיה ואן חלדר, ירון משען, ,דוד מוסקו, דותן רותם, ראובן חריטן, יובל עברון, נורה האק, שחר כהן, טל לבנוני, שוקי חלד, הדס ליברידר, נעמי פאר, נדב ברקאי, סול גיברשטיין, מיכאל מרחב, לאה בכור, אמה גרשון, סיוון ברוך, מוריה שלמון
קהילות מנטרי פרפרים:
רמת-מנשה: אורלי תורן,נילי גילוני,רחל רודין, אורה נדיב, שלומית מזר
חדרה ומודיעין (בתמיכת החל"ט): נירית לביא-אלון, הדס ילקין, טל גיטמן, ענבל סיני,יפה גורפינקל, בן אלון
כפר-סבא: עמנואל נשרי, יעל שדה
נתניה: אביב אבישר, איריס נח, אורלי אלגרבלי, בתיה דובקין
חוג סיור ירושלים: עומר דר, דולב חגי, נגה שדות, עם 12 חניכים
עירית חדרה (בתמיכת חדווה יחזקאלי סגנית ראש העיר):
אולפנת בנות "מבשרת ברוך" חדרה עם המורה אילנית בואהרון ו-אסף בן דוד (15)
בית הספר לחינוך דמוקראטי, 2 כיתות (כ-25 תלמידים)





תקציר

מבוא:

כחליל הגליל הינו פרפר נדיר ומוגן בעל תפוצה גיאוגרפית המוגבלת לטורקיה ואזור הלבנט בלבד. זחלי הפרפר מקיימים חיי שיתוף מרתקים עם נמלים. אוכלוסיות הפרפר באזור השרון נמצאות בסכנת הכחדה בשל בנייה מאסיבית המתוכננת בבתי הגידול שלו. הפרפר אמנם נחקר בשנים 2006-7 במהלך סקר נרחב בכל אזור השרון אולם תוכניות בניה חדשות בתוך מרכז תפוצת המין העלו דחיפות וחשיבות לסקר הזה שנועד לבחון את מיקום ומצב אוכלוסיית פרפר וכיצד להגן על בתי הגידול שלו שחלקם נמצאים בשמורות טבע מוכרזות ומוצעות.

מטרות סקר כחליל הגליל 2017 הינן:
1. סריקה מחודשת להערכת מצב אוכלוסיות הפרפר במישור החוף ואיתור אוכלוסיות חדשות במידת האפשר, במיוחד באזורי שמורות טבע ו/או גנים לאומיים
2. הסקת מסקנות מיידיות לגבי תוכניות בנייה באזור חפצי-בה
3. פיתוח ראשוני של תוכנית להגנה על המין


>

שיטות:

הסקר כיסה על כל אזור התפוצה של הפרפר בשרון, מג'יסר א-זרקא בצפון ועד נחל אלכסנדר בדרום תוך שילוב של תצפיות מומחים יחד עם השתתפות נרחבת של מתנדבים (מדע אזרחי). לצורך איסוף וניתוח נתונים יעיל, פותחה אפליקציה טלפונית למעקב אחרי מסלולי הניטור ומאמץ הדיגום עם יכולת דיווח ישירות מן השטח על מיקומו של כל פרפר שנצפה.
סה"כ השתתפו בסקר כ-40 צופים אשר ערכו סריקות פרטניות (בקבוצות של 1-3 צופים) ועוד כ- 60 מתנדבים שביצעו סריקות בקבוצות. המידע נותח באמצעות GIS, כולל ניתוח צפיפות הפרפרים ביחס למאמץ הדיגום בכל יחידת שטח.

תוצאות:

במהלך הסקר נצפו סה"כ 154 פרפרים בשישה אתרים עיקריים: 1) מצפון לאזור התעשייה אור עקיבא, 2) ממזרח לאור עקיבא, 3) ממערב לפרדס חנה, 4) באזור חפצי-בה, 5) ממערב לתחנת הרכבת חדרה, ו-6) בפארק השרון במיוחד מצפון לאזור התעשייה עמק חפר. בתוך אזור חפצי-בה, נמצאו הפרפרים בעיקר מדרום לכביש הגישה ובין שכונת חפצי-בה לבית החולים הלל יפה. מספר הפרפרים מצפון לכביש הגישה היה מצומצם. במזרח השטח אזור שבו הייתה צפיפות טרם התרחשותה של שריפה ב-2010, לא נראו פרפרים כלל. הסקר מראה על מספר מצומצם מאוד של פרפרים בשנת 2017, כולל הכחדה של הפרפר בתחומי אתר "אגרובנק", וסכנת הכחדה מיידית באתרים נוספים שכבר אושרו לבנייה מצפון לבי"ח הלל יפה, שכונת רובע הים ומדרום ל"אגרו-בנק". שלוש יחידות הנוף החשובות ביותר להגנת הפרפר הן לפיכך אלו שבין אור-עקיבא לפרדס חנה, באזור חפצי-בה, ובפארק השרון. משבצות שטח בהן לא אותרו פרפרים: מדרום לאור עקיבא, ביער חדרה ומצפון לתחנת הכוח חדרה. שטחים אלה מוגדרים כפחות רגישים מבחינת הסיכון לפרפר. במערב פארק השרון (שם נמצאו פרפרים בעבר) לא נראו השנה פרפרים, ויש מקום לבחון אם הסיבה קשורה בממשק השטח.

מסקנות והמלצות:

צפיפות הפרפרים שנצפתה נמצאה נמוכה באופן יוצא דופן בהשוואה לשנים קודמות, ככל הנראה בשל השילוב שבין שנת הבצורת לבין אובדן בתי גידול והכחדות מקומיות בשני אתרים לפחות. שילוב שני אלה מעלה חשש משמעותי למצב המין. ארבעה אפיקי פעילות אפשריים, לפי סדר העדיפות (בהתאם לסיכויי ההצלחה) הם: 1) הכרזה על שמורות טבע (כולל שמורה עירונית בחפצי-בה) תוך מאמץ מיוחד לשימור רציפות שטחים פתוחים ליצירת מסדרון אקולוגי, 2) שיפור ממשק וביצוע הפרעות בקרבת אזורים שבהם נצפה הפרפר, 3) העתקת צמחים מאתרי בנייה אל אזורים שבהם צפיפות הפרפרים נמוכה (בידיעה שסיכויי ההצלחה קלושים), ו-4) שינוי שימושי שטח על מנת לאפשר לפרפר להתבסס באתרים חדשים, תהליך ארוך בן עשרות שנים). 5) את פעילויות 2-4 יש לראות כניסוי בעל סיכויי הצלחה נמוכים ולכן חשוב שילווה בניטור רצוף וארוך טווח ומחקר על התנאים הנחוצים לקיומו של המין. המלצות נוספות: 6) ביצוע סקרי המשך באזורים בהם מתוכננת בנייה ובבתי הגידול של הפרפר, 7) הפעלת מנגנוני פיקוח יעילים ומתואמים לצמצום הנזקים של שולי-בנייה בבתי הגידול של הפרפר, ו-8) שיתוף הציבור והגופים הרלוונטיים לשם מעקב, דיווח מתריע והעלאת מודעות ציבורית לצורך בהגנה על פרפר ועל בית גידולו.

סיכומים וחוויות




מפות ומיפוי


הסקר כיסה על כל אזור התפוצה של הפרפר בשרון, מג'יסר א-זרקא בצפון ועד נחל אלכסנדר בדרום



















מסלולי סריקה


המתנדבים השתמשו באפליקציה למעקב אחר מסלול ההליכה אשר פותחה למטרת הסקר
בתמונה דוגמאות למפת מסלול יומי של מתנדב
לצפייה בכל מסלולי ההליכה של המתנדבים



לקחים משיתוף ופעילות המתנדבים בסקר


> סקר כחליל הגליל ב-2017 המחיש בבירור את יכולת תרומתו של המדע האזרחי, ובמקרה זה ניטור ע"י אזרחים, כתוספת חשובה לעבודת מומחים בהקשר של איתור הפרפרים, מיפוי מיקומם והאפשרויות להגנה ושימור של בתי גידולם. ללא ספק, היקף המידע שנאסף בסקר לא היה ניתן להשגה בלעדי שיתוף חברי אגודת חובבי הפרפרים, חובבי טבע ותושבי האזור. להלן מספר לקחים אשר הופקו מן מהסקר:
  • המשיכה הטבעית של הקהל אל מינים נדירים ואל "מבצעים" קצרי-טווח סייעה בגיוס מתנדבים ואכן זכינו להיענות גבוהה מאוד. מאידך חשוב לגייס ולהכשיר מתנדבים בוגרים ומהימנים, ובעיקר כאלה שיכולים לצאת לשטח מספר פעמים, וזאת בכדי להבטיח את אמינות המידע שייאסף.

  • מאחר ומדובר במין יחיד, ומאחר ושיטת העבודה פשוטה יחסית, קל היה להכשיר מתנדבים לסקר זה. מכאן שדגם העבודה שבו בחרנו מתאים לסקרי מינים נדירים, כפי שנעשה בעבר גם בהקשר של כחליל הקדד. ראוי לבחון את דגם העבודה הזה גם עבור מינים אחרים שמצבם לא ידוע או שנמצאים תחת סיכון גבוה, כגון נמפית הקוציץ.

  • השימוש באפליקציה ייעודית לתיעוד נתוני סריקה וצפייה ב"זמן-אמת" הוכחה כהחלטה נכונה וחשובה: מתוך לקחי סקרים קודמים למדנו שעבודה עם "ניירת" גוררת אחריה מאמצים עצומים של איסוף וטיוב נתונים גולמיים לאחר הסקר, דבר המייצר עלות גדולה בזמן ובמשאבים. במקרה זה, הנתונים זרמו ישירות אל מאגר הנתונים וניתן היה להציג אותם באופן מידי אצל הרכז והמתנדבים. הזרימה היעילה של נתונים אפשרה מידע לקבלת החלטות כמעט מידית (למשל זיהוי "חורים" ו"טעויות" במיקומי סריקה ), וכמובן ניתוח נתונים מהיר יחסית בסיום.

  • העניין הרב של הציבור בפרפרים הביא גם להתגייסות של בתי ספר וחוג טבע בארץ ואנו מקווים שהתנופה תתרום ליצירה של קהילות ניטור והגברת ההשתתפות של הציבור בהגנה על המין ובית גידולו.

  • למדנו שוב כמובן שמתן פרסום ציבורי לפעילות שלפני ובמהלך הסקר משמש כמנוף חשוב לגיוס ולהעלאת המודעות של הציבור לצורך, לתועלת וליכולתו לתרום ולהשפיע.



    ושוב תודה גדולה לכל המתנדבים לסקר



  • Top